Je pre vás vhodný ženšen? A ktorý ženšen je najlepší?

Výživové doplnky sú spôsobom, ako telu dodať potrebné látky. Nemusí vždy pritom ísť primárne o vitamínové prípravky. Je mnoho rastlín, ktorých výťažky pomôžu telu dodať dôležité zložky. Ženšen je jednou z nich. Na trhu je ale mnoho možností. Poradíme vám na čo sa zamerať, ak váhate, ktorý ženšen je najlepší.

Je pre vás vhodný ženšen? A ktorý ženšen je najlepší?

Ako „ženšen“ označujeme rôzne druhy rastlín botanicky patriacich do rodu Panax.

Nie je ženšen ako ženšen

Pri celom názve ženšenu hrá často svoju rolu miesto pôvodu. Základnými druhmi sú tak ženšen pravý (Panax ginseng), ženšen vietnamský (Panax vietnamensis), ženšen americký (Panax quinquefolius) a ženšen japonský (Panaq japonicus). Ak budete počuť o ženšene kórejskom, čínskom alebo mandžuskom, druhovo by vždy malo ísť o ženšen pravý. 

V slovenčine sa používa označenie „ženšen“ aj pre rastliny, ktoré sú so ženšenom len vzdialene príbuzné a v skutočnosti nepatria do rodu Panax. Pod peruánskym ženšenom sa tak skrýva maca, brazílskym ženšenom suma, indickým ženšenom ašvaganda a tým sibírskym eleuterokok ostnitý.

Prirodzený výskyt ale nie je to jediné, čím sa druhy ženšenu líšia – iný majú tiež obsah ginsenosídov, aktívnych látok prispievajúcich k účinkom ženšenu.

Účinky ženšenu sú známe tisíce rokov

Zdravotné prínosy ženšenu poznali v Ázii už v 1. storočí pred naším letopočtom. V Číne bolo jeho pestovanie dlho výsadou panovníka, do Európy ho potom prvýkrát priviezol v 13. storočí Marco Polo. A prečo bol a stále je o ženšen taký záujem? Ženšen:

  • pomáha pri potrebe dodať energiu a pri únave
  • podporuje fyzický výkon;
  • prispieva k udržiavaniu sexuálnych funkcií;
  • podporuje duševné schopnosti vrátane výkonu mozgu a pamäte;
  • prispieva k podpore imunitného systému a prirodzenej obranyschopnosti;
  • pomáha udržiavať hladinu glukózy v krvi.

Ako poznať, ktorý ženšen je najlepší?

Kvalita výrobkov s obsahom ženšenu závisí od druhu použitého ženšenu, respektíve množstva ginsenosídov, prírodných chemických zložiek patriacich do skupiny steroidných glykosidov. Ginsenosídy sa môžu získavať z rôznych častí ženšenu, obvykle sa ale používa koreň. 

Pri výbere výživových doplnkov s obsahom ženšenu hľadajte v ponuke už osvedčených výrobcov, ktorí suroviny získavajú z dôveryhodných zdrojov. 

Vysokú koncentráciu aktívnych zložiek pomôžu zaistiť prípravky v podobe prášku alebo kapsúl. Pri rozhodovaní vždy čítajte zloženie výrobku a zamerajte sa na množstvo ginsenosídov, ktoré by malo byť na obale uvedené. Napríklad výrobok ŽenŠen Energy obsahuje v jednej kapsule 60 mg ginsenosídov. Ďalej v ňom nájdete vitamíny skupiny B (B3, B5, B6, B12), bioperín a vitamín C.

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa