Zdroje kyseliny listovej na tanieri
Aby sme mali v jedálnom lístku dostatok zdrojov kyseliny listovej, je vhodné zaradiť každý deň na ňu bohaté potraviny.
- Šalát, špenát alebo inú listovú zeleninu
- Zelenú zeleninu vrátane brokolice, zeleného hrášku alebo ružičkového kelu
- Strukoviny
- Mrkvu
- Citrusy
- Čerešne, višne alebo jahody
- Cudzokrajné ovocie vrátane manga, avokáda alebo banánov
- Obilné klíčky a celozrnné obilniny
- Kvasnice
- Orechy
- Vnútornosti (pečeň, obličky)
- Vajcia
Ak sa rozhodnete pre tepelnú úpravu, nemáčajte potraviny príliš dlho vo vode a nechajte ich len prejsť rýchlym varom.
Pretože kyselina listová je citlivá na svetlo, použite potraviny čo najskôr po ich nákupe a neskladujte ich zbytočne dlho.
Kyselinu listovú získate jednoducho vďaka zeleninovým šalátom, ovociu, celozrnnému pečivu alebo hráškovej omelete. Nezastupiteľnou zásobárňou sú u nás aj zemiaky – tie síce nepatria k najbohatším zdrojom kyseliny listovej, ale čo im chýba na kvalite, to Česi doháňajú na kvantite.
Brokolicový krém – kyselina listová na každej lyžičke
S dostatočným príjmom kyseliny listovej vám pomôže aj brokolicový krém.
Ingrediencie: 1 ks brokolice, 1 500 ml vody, 250 ml smotany na varenie (na zjemnenie), 250 g syra ricotta, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie.
Postup:
- Brokolicu umyte pod prúdom tečúcej vody a nakrájajte na ružičky. Tie nechajte prejsť varom a potom ich z vývaru vyberte a rozmixujte na hrubšie kúsky.
- V miske rozmiešajte smotanu, syr, prepasírovaný cesnak, soľ a čierne korenie.
- Vráťte brokolicu do vývaru a pridajte zvyšné ingrediencie. Teraz už stačí krém prehriať.
- Podávajte s celozrnným pečivom.
Prečo nezabúdať na kyselinu listovú
Kyselina listová podporuje imunitný systém a prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania. Má ale aj „skrytejšie“ účinky. Podieľa sa napríklad na procese delenia buniek a napomáha metabolizmu homocysteínu a krvotvorbe. Svoju rolu má tiež pri syntéze aminokyselín a v období tehotenstva má pozitívny vplyv na rast zárodočných tkanív.
Vo výživových doplnkoch môžete nájsť kyselinu listovú pod označením vitamín B9.
Ak teda nemáte dostatok zdrojov kyseliny listovej v prirodzenom jedálnom lístku, môžete siahnuť po výživových doplnkoch, ktoré túto jedinečnú látku obsahujú.
Zdroj informácií:
https://www.nzip.cz/clanek/1140-vitamin-b9-kyselina-listova-folat
https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/ricota
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: