Poznáte 7 prekvapivých účinkov ženšenu pravého?

Ženšen pravý je antioxidantami nabitá rastlina s latinským názvom Panax ginseng. Nielenže je unikátnym zdrojom ginsenosidov, aktívnych látok s významnými zdraviu prospešnými účinkami, ale obsahuje tiež dôležité vitamíny.

Poznáte 7 prekvapivých účinkov ženšenu pravého?

Pri výbere ženšenu je potrebné myslieť na to, že nie je ženšen ako ženšen. Líšia sa nielen vzhľadom a miestom pôvodu, ale tiež zložením. Najvyšší obsah zdraviu prospešných ginsenosidov má pritom ženšen pravý. 

Ženšen pravý: V záhrade ho nevypestujete

To, čo potrebujeme na podporu nášho zdravia, si radi vypestujeme priamo doma v záhradke. V prípade ženšenu pravého sme odkázaní na východnú Áziu. Tá je jediným miestom, kde ženšen pravý prirodzene rastie. Ženšen sa odtiaľ často dováža v podobe výživových doplnkov, v ktorých môže byť spojený s ďalšími zložkami podporujúcimi jeho účinok. Ak by ste sa napriek tomu pokúsili vypestovať si ženšen pravý doma, potom by ste mali vedieť, že potrebuje pravidelné striedanie ročných období, dostatok zrážok, úrodnú pôdu a umiestnenie v polotieni až tieni, chránenom pred priamym slnečným svetlom. 

Liečivý koreň ženšena pravého sa zbiera až po niekoľkých rokoch. Pri jeho pestovaní je teda potrebný dostatok trpezlivosti. 

Látky prospievajúce zdraviu: ginsenosidy a ďalšie

Ženšen pravý je bohatý na aktívne látky, vďaka ktorým má pozitívny vplyv na naše zdravie. V prvom rade ide o ginsenosidy, skupinu saponínov, ktorá dostala svoj názov práve vďaka tomu, že sa nachádza v ženšene. 

V skutočnosti rozpoznávame viac ako 100 rôznych ginsenosidov, ktoré majú okrem iného protizápalové a antioxidačné účinky a pomáhajú podporovať neurologické funkcie i imunitný systém.

Ďalej ženšen pravý obsahuje polysacharidy, polyacetylénové zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami, antioxidačné peptidy, vitamíny C a B, minerálne látky ako horčík, zinok a železo alebo fenolové zlúčeniny pomáhajúce chrániť telo pred pôsobením voľných radikálov a pred oxidačným stresom. 

Ženšen pravý nielen pre spokojnosť za dverami spálne

Rovnako ako si mnohí z nás spájajú zázvor s imunitou, v prípade ženšenu pravého sa často zdôrazňuje hlavne jeho priaznivé pôsobenie na udržanie normálnej sexuálnej funkcie. V skutočnosti ide len o jeden z ôsmich preukázaných účinkov. Medzi ďalšie patrí:

  • pozitívny vplyv na vitalitu; 
  • schopnosť pomôcť pri udržiavaní bdelosti;
  • priaznivé pôsobenie na obranyschopnosť a podpora imunitného systému;
  • podpora fyzického výkonu;
  • prospešnosť pre duševnú a poznávaciu výkonnosť a pamäť;
  • pomoc pri udržiavaní normálnej hladiny glukózy v krvi;
  • podpora krvného obehu.


Zdroj:

https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa